Impact op werk en opleiding

Wanneer je kind ziek is of een aandoening heeft, heeft dit ook veel impact op je werk of de opleiding die je volgt. Veel ouders zetten alles op alles om naast de zorg voor hun kind ook nog zo goed mogelijk aan het werk of studeren te blijven.

Maar in dit proces cijferen ze zichzelf vaak helemaal weg: er is nauwelijks nog vrije tijd of ruimte voor ontspanning. Uiteindelijk kan ook je werk hieronder gaan leiden: veel ouders geven aan vroeg of laat overwerkt te raken of zelfs een burn-out te krijgen. Het is goed om tijdig op de rem te stappen, eigenlijk nog voor het punt waarop je zelf voelt dat je te moe begint te worden.
Hou vast aan de gedachte dat het logisch is dat je in sommige situaties even niet of minder kunt werken. Gun het jezelf en je kind om voldoende tijd te hebben voor het medische traject waar jullie nu in zitten. Of bijvoorbeeld voor het verwerken van het nieuws over een diagnose, op het moment dat deze bekend is. Stel dat het nodig is je voor korte of iets langere tijd af te melden op het werk, bedenk dan ook dat het vaak even duurt voordat de vermoeidheid opkomt. Vaak zit je lijf nog vol met adrenaline en duurt het minstens een week of drie voor je tot stilstand komt. Ga in die periode niet gelijk weer aan het werk omdat je nog vol in je energie lijkt te zitten: de ruststand moet nog komen.