Het terminaal zieke kind

Voor sommige ziektes bestaat nog geen behandeling die het kind kan genezen of zijn leven kan verlengen. Soms slaat een behandeling niet aan en neemt de ziekte de overhand.

De arts zal dan een zogenaamd ‘slecht nieuws’ gesprek met jullie hebben, waarin hij vertelt dat hij jullie kind niet meer beter kan maken en dat het uiteindelijk daardoor zal komen te overlijden. Afhankelijk van de leeftijd van het kind zal het kind wel of niet zelf aanwezig zijn bij dit gesprek. Na dit nieuws staat je wereld op zijn kop. Sommige ouders geven aan ook opgelucht te zijn omdat er aan de onverdraaglijke onzekerheid een eind is gekomen.

We weten uit onderzoek dat het zowel het zieke kind als eventuele broertjes en zusjes helpt als zij geïnformeerd zijn over de feiten. Wanneer iedereen in het gezin op de hoogte is van het slechte nieuws, biedt dat de openheid om met elkaar te praten over wat de situatie met je doet. Hierdoor hoeven kinderen zich niet alleen te gaan voelen. Als ouder is het niet altijd makkelijk om over de dood te praten met je kinderen. Ouders die ervoor kiezen om dat wel te doen kijken hier achteraf positief op terug.

Zoals je als ouder je kind wilt beschermen, zo beschermen veel kinderen ook hun ouders. Soms is het goed om iemand uit je omgeving, of de leerkracht van school, te vragen om je kind tijdelijk extra aandacht te geven. Praten met een buitenstaander is soms gewoon gemakkelijker. In het ziekenhuis werken mensen die je kunnen helpen hoe je als gezin met elkaar in contact blijft wanneer jullie slecht nieuws hebben gekregen.