Organisatie van de zorg in de thuissituatie

Wanneer ouders zich daar zeker genoeg voor voelen, kunnen zij bepaalde verpleegkundige handelingen zelf uitvoeren. Voor kinderen voelt dit vaak veiliger. Bovendien kan een kind vaak eerder naar huis als ouders (een deel van) de zorg alleen aan kunnen. Eenmaal thuis is je kind nog aan het herstellen en heeft hij of zij nog extra zorg en aandacht nodig. Het kan ook zijn dat je kind voor een langdurige periode meer of minder intensieve zorg nodig hebt, en dat in overleg met het ziekenhuis is besloten deze zorg thuis te gaan bieden.

Wanneer professionele verpleegkundige en/of medische zorg nodig blijft, is het mogelijk om een professional bij je thuis te laten komen. Ditzelfde geldt voor hulpmiddelen en (medische) voorzieningen. De huisarts, kinderarts of wijkverpleegkundige kan samen met jou kijken hoeveel zorg er nodig is en hiervoor een verwijzing schrijven. Het gemeenteloket kan je informatie geven over waar en hoe je een zorgbudget (PGB) of zorg in natura (ZIN) kunt aanvragen. Hulpmiddelen kunnen worden gehuurd of geleend bij de thuiszorgwinkel. Wanneer hulpmiddelen voor lange tijd nodig zijn, zoals een traplift of een rolstoel, kun je een aanvraag doen via het gemeenteloket.

Verzorg je jouw kind zelf en merk je dat er iets niet in orde is? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een arts of verpleegkundige.