Verhuizen

De zorg voor je kind kan vragen om speciale voorzieningen in jullie woning. Denk bijvoorbeeld aan rolstoeltoegankelijkheid, een slaapkamer beneden, een aangepaste badkamer of een traplift. Soms is het mogelijk om deze aanpassingen in jullie huidige woning te realiseren.

Je kunt via de gemeente vragen of zij hierin – vanuit de WMO - financieel kunnen bijdragen. Dit kan alleen van tevoren en niet nadat je een aanpassing al hebt gedaan. Verder kun je vaak (een deel van) de kosten van de belasting af te trekken. Het kan ook zijn dat de benodigde aanpassingen in jullie huidige woning niet mogelijk zijn, omdat je te weinig ruimte hebt of bijvoorbeeld het trapgat te klein is. Jullie hierdoor uiteindelijk moeten verhuizen, of met als reden dat je dichterbij de medische hulp die je kind regelmatig nodig heeft wil zijn. Het kan ook zijn dat je moet verhuizen om heel andere redenen, bijvoorbeeld vanwege werk of te hoge woonlasten, en de ziekte of beperking van je kind het heel lastig maakt op de nieuwe plek een geschikte woning te vinden.
Op huizenwebsites als funda.nl kun je onder ‘uitgebreid zoeken’ ook kiezen voor aangepaste woningen. Je kunt je ook inschrijven voor een aangepaste huur- of koopwoning via een woningcorporatie. De gemeente kan je hierbij adviseren en soms een urgentieverklaring afgeven op medische gronden. Soms worden er dan wel speciale eisen gesteld, bijvoorbeeld een WMO beschikking van de gemeente of een indicatie voor thuis verpleging. Zet vooral ook je netwerk en social media in bij het vinden van een geschikte woning, zodat anderen hun oren en ogen voor je open kunnen houden. In sommige gevallen kan de gemeente ook een urgentieverklaring voor het krijgen van een sociale huurwoning afgeven op medische gronden. Vraag ernaar bij het gemeenteloket.